Translate

2014. június 4., szerda

Piaci alapú mediáció jelentősége - Társadalmi igény, minőségi szolgáltatás, költségvetési kiadások csökkentése


Nemzetközi kitekintésben a mediáció szerepe, helyzete, jelentősége azonnal látható, idehaza a piaci alapú mediáció szakmai megerősítése, a jogi eljárási ösztönzés az ügyfelek részére részben váratott magára napjainkig.


Kiemelkedően jó példa a Románia által alkalmazott gyakorlat, amely a költségvetés számára átcsoportosítható, felszabaduló összegeket teremt, miközben az ügyek egy része a független, piaci alapú mediátorok előtt oldódik meg.


London, Berlin jól ismeri az önállóan dolgozó mediátorokat, akik nem a bírósági intézményhez kapcsolódnak.
 


Valószínűleg az OME (Országos Mediációs Egyesület) közelgő közgyűlésén is jelzik a mediátorok, hogy az OBH által létrehozott bírósági közvetítés, mára olyan súlyosan piactorzító és kifejezetten káros gyakorlat a piaci alapú mediáció, a mediáció valódi gyakorlata szempontjából, amely állami forrásokból teszi tönkre a mediáció elmélyült és önálló piaci alapú tevékenységét.


Ma a mediátor irodák a tisztességes verseny helyett, az árképzés torzítása és állami pénzeken folytatott reklámok miatt zömében a gazdasági csőd szélére kerültek az elmúlt 2 év alatt.


A mediáció hazai gyakorlatára figyelemmel lévő társadalmi szervezetek (VOÉSZ)  idehaza és külföldön egyaránt jelzik, súlyos aggályokat vet fel a bírósági közvetítés túlsúlyos és nem verseny semleges hazai, pillanatnyi  állapota.


Jogok érvényesülésének egyik alapvető feltétele az államtól, annak intézményeitől független, piaci alapú mediáció léte és elérhetősége az ügyfelek számára.


Több az ügyfelek igényeire is tekintettel lévő civil szervezet egyértelműek kiáll a haladó szemléletű, a piaci alapú mediációt a és bírósági beavatkozás előtti mediációra kötelezés mellett! 


Erdélyben élő magyarok, Franciaországban élők látják, a mediáció költségvetési pénzek nélkül szépen fejlődik, ha a megfelelő jogi környezet rendelkezésre áll.